18 Şubat 2012 Cumartesi

AFYE Gingseng

Afye Gingseng
Ginseng terimi "genus Panax" bitki ailesinin birçok türü için kullanılmaktadır. Bu yavaş büyüyen bitkinin kökleri, Çin tıbbında 2000 yıldan uzun süredir kullanılır. Kore ginsengi veya kırmızı ginseng olarak da adlandırılan tür Panax ginseng’dir.

Günün yoğun temposuna gingseng ile hazır olun


Ginsengin en çok üzerinde durulan etkilerinden birisi adaptojenik etkisidir. Yapılan bilimsel çalışmalarda yaygın olarak, ginseng kullanan kişilerin kendilerini daha iyi hissettiği, yorgunluğun azaldığı ve yaşam kalitelerinin arttığı gözlenmiştir. Yine az sayıda araştırmada öğrenme ve konsantrasyon güçlüğünde etkili olduğu gözlemlenmiştir. Etki mekanizması tam olarak bilinmemekle birlikte periferik insülin direncini ortadan kaldırmaya yönelik etkisi, periferik kılcal damarları destekleyici ve kan dolaşımını arttırıcı özellikleri nedeniyle bu tür bir etki gösterebileceği ileri sürülmektedir. Yine solunum yollarını genişletici etki gösterdiği, bu etkinin de kullanıcıların günlük fonksiyonlarını olumlu yönde desteklediği ileri sürülmektedir.


Sperm hareketliliği ve sayısı, cinsel yaşam kalitesini arttırır:




Ginseng konusunda yapılan araştırmaların genelde erkeklerdeki sperm sayısı ve hareketliliği üzerine olduğu görülmektedir. www.pubmed.gov’da yer alan ginsengle ilgili 4000’in üzerindeki bilimsel araştırma yazılarının yaklaşık olarak yarısının erkek infertilitesi üzerine olduğu söylenebilir. Yapılan çalışmalar genel olarak 4-6 haftalık ginseng kullanımı sonucunda erkeklerdeki sperm sayısında ve hareketliliğinde önemli derecede artış olduğunu göstermektedir. Erkeklerde erken boşalmayı önlediğine dair araştırma sonuçları bulunmakla birlikte erken boşalmaya yönelik  araştırmaların çok yaygın olduğu söylenemez.


Kalp damar sağlığını destekleyicidir


Yapılan çok sayıda araştırmada ginsengin LDL-kolesterol düzeyini düşürdüğü ve periferik damarları destekleyerek kan dolaşımını arttırdığı gözlemlenmiştir. Buradan yola çıkarak felç, kalp yetmezliği ve bunama gibi damar tıkanıklığı ile ilişkisi olabileceği düşünülen tüm durumlarda ginseng yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu konularda faydalı olduğuna dair bilimsel bulgular çelişkili olmakla birlikte ginseng kullanan hermen herkesin kendini daha iyi hissetmesi nedeniyle kişiler olumlu dönüş bildirmektedir. Ancak kalp rahatsızlığı olan ileri yaşlardaki hastaların çok sayıda ilaç kullanıyor olabileceği ve özellikle antikoagülan özellikteki ilaçlarla ginsengin etkileşebileceği dikkate alınarak yaşlılarda ve antikoagülan kullananlarda kullanımı sırasında dikkatli olunması tavsiye edilir.


Yüksek Kan Şekeri ve Glukoz Toleransına Etkisi


Çeşitli çalışmalar ginseng’in Tip 2 diyabetli hastalarda yemek öncesi ve sonrasında kan glukoz seviyelerini azalttığını ortaya koymaktadır. Ginseng’in kan şekerini ileri derecede azaltmaması ve hipoglisemiye neden olmaması, ginsengin şeker hastalarında tehlikeli durumlar ortaya çıkarmayacağını düşündürmektedir. Ancak konuyla ilgili olarak ginsengin kan glukozu düzeylerine uzun vadeli etkilerini ortaya koyacak araştırmalara ihtiyaç vardır. Tip 1 şeker hastaları üzerine etkileri konusunda yeterli çalışma yoktur.


Yüksek antioksidan kapasitesi vardır


Ginsengin yüksek antioksidan kapasiteye sahip olduğu ve beyin dahil vücuttaki oksidasyonu azalttığına dair araştırmalar vardır. Ginsengin bağışıklık sistemi üstündeki destekleyici etkisinin antioksidan bileşiklerle de ilişkili olabileceği düşünülmektedir.


Yukarıda sayılanların yanı sıra ginsenge atfedilen ve tamamı bilimsel olarak tam olarak kanıtlanmamış çok sayıda etki vardır:
kan hücrelerinin sayısını arttırma, kemoterapinin ve radyoterapinin yan etkilerini azaltma, kanserden koruyucu etki, kalp damar sorunlarının ortaya çıkışını azaltıcı etki, kolesterol düşürücü etki, karaciğeri destekleyici etki, kronik akciğer sorunlarında destekleyici etki, bunamayı geciktirici etki, erkeklerde ereksiyon güçlüğüne destekleyici etki, egzersiz kapasitesini arttırıcı etki, anal fistülde destekleyici etki, böbrek fonksiyonlarını destekleyici etki, menapoz sorunlarını azaltıcı etki, Akrosiyanozis, adaptojen, adrenal bez destekleyici, aerobik egzersiz, sinirlilik, yaşlanma, AIDS/HIV, hava kirliliğinden koruyucu, alkolizm, alerji, dağ hastalığı, Alzheimer, unutkanlık, antibakteriel, antidepresan, antifungal, anti-infektif, anti-inflamatuar, antioksidan, antipsikotik, antitümör, anksiyete, iştah açıcı, astma, ateroskleroz, otoimmün hastalıklar, safra akımı artırıcı, kanama bozuklukları, meme büyütülmesi, influenza, uyku bozuklukları, irritabilite, iskemi-reperfüzyon hasarından korunma, iskemik beyin hasarı, iskemik felç, sarılık, Kaposi sarkomu, böbrek hastalıkları, öğrenme, lösemi, karaciğer hastalıkları, uzun süreli bunama, ömrü uzatma, bel ağrısı, lomber disk fıtığı, lemfoma (Burkitt ve Hodgkin lemfoma), huzursuzluk, malign tümörler, migren, duygusal durum bozuklukları, morfin toleransı, multiple miyelom, kas atrofisi, bulantı, nöralji (sinir hasarı veya inflamasyonu sonucu oluşan ağrı), nörasteni, nöroblastoma, nörodejeneratif hastalıklar, nöron koruyucu organ disfonksiyonu (çoklu organ yetmezliği), organ sarkmaları, ovulasyon bozuklukları,  cinsel semptomlar, cilt bakımı, cilt irritasyonları, dalak hastalıkları, stimülan, mide ülseri, mide şikayetleri, stres, felç, terleme, kuvvetlendirici, toksisite, tüberküloz, üst solunum yolu enfeksiyonları, venlerde pıhtılaşma, canlılık, solunum güçlüğü, romatizma, santral sinir sistemi hastalıkları, kronik öksürük, kronik yorgunluk sendromu, kolit, konvülzyon, yatıştırıcı, diyabetik sinir ağrısı, diyaliz, gastrointestinal şikayetler, diüretik, baş dönmesi, dizanteri, dispne (sıkıntılı solunum), kulak ağrısı, dişi infertilitesi, fetal gelişim, ateş, fibromiyalji, sık idrara çıkma, gastrit, gastrointestinal motilite, jinekolojik hastalıklar, saç destekleyici, akşamdan kalmalar, kafa travması, baş ağrısı, hemolitik anemi, herpes, boğuk ses, menapozdan sonra hafıza ve düşünmeyi geliştirici, kan yapıcı, kronik hastalıklarda, inflamasyon (sistemik inflamatuar reaksiyon sendromu), oksijen emilimi, ağrı kesici, çarpıntı, Parkinson hastalığı, fiziksel çalışma kapasitesi, pnömoni, herpes enfeksiyonu sonrası nöralji, kistik fibroziste pseudomonas infeksiyonu, psiko-asteni, akciğer ödemi, kalp hastalığı staz sendromu, rehabilitasyon, romatizma, tükrük artırıcı, akne (sivilce)’de skar iyileşmesinde, siatik, sakinleştirici,, kusma, kilo verme, yara iyileşmesi, kırışıklıklara karşı vb gibi.
Ancak bu etkilerin birçoğunun çok az sayıda bilimsel araştırma ile desteklendiği veya bilimsel desteğinin bulunmadığı ve kullanıcıların tamamında görülmediği unutulmamalıdır.

Ginseng kullananlar aşırı kafein (kahve ve kola gibi) tüketiminden ve alkolden uzak durmalıdırlar.


Etkileri:
- Çok sayıda etki mekanizması üzerinde durulmaktadır, genel olarak vücuttaki okstatif stresi azaltarak ve endotel hücrelerini etkileyerek etkinlik gösterebilir.
- Periferde insülin direncini azaltır.
- Bronkodilatatör
- Kılcal damar hasarını azaltır ve kılcal kan akışını artırır.

Kullanım Önerileri:
- Kalp hastalıklarında destekleyici olarak 2*1.
- Kolestrol düşürücü olarak 2*1.
- Beyin hasarını azaltıcı olarak 2*1.
- Şeker hastalarında ani kan şekeri yükselmelerini önleyici olarak 2*1.
- Bağışıklık sistemini destekleyici olarak 2*1.
- Aplastik anemi (tüm kan hücreleri az) olarak 1*1.
- Dikkat eksikliği (çocuklarda) olarak 1*1.
- Nefes açıcı olarak 2*1.
- Kemoterapi sırasında destekleyici olarak 2*1.
- Kanser gelişimini önleyici olarak 1*1.
- Kalp hastalıklarının gelişimini önleyici olarak 1*1.
- Kronik akciğer hastalıklarında destekleyici olarak 2*1.
- Konjestif kalp yetmezliğinde destekleyici olarak 2*1.
- Erkeklerde sertleşme sorununda destekleyici olarak 2*1.
- Çabuk yorulmayı önleyici (egzersiz sırasında) olarak 2*1.
- Sürekli yorgunluk durumunda 2*1.
- Bypass ameliyatı sonrasındaki sorunları önleyici olarak 2*1.
- Menopoz sikayetlerini azaltıcı olarak 2*1.
- Zihinsel performansı artırıcı (öğrenme vb.) olarak 2*1.
- Nörolojik hastalıklarda destekleyici olarak 2*1.

APLASTIK ANEMI, BAĞIŞIKLIK SISTEMINI DESTEKLEYICI, BEYIN HASARI, BRONKODILATATÖR, BYPASS AMELIYATI, ÇOCUKLARDA DIKKAT EKSIKLIĞI, GINSENG EKSTRESI, INSÜLIN, KALP HASTALIKLARI, KAN ŞEKERI, KEMOTERAPI, KILCAL DAMAR HASARI, KILCAL KAN AKIŞI, KOLESTROL DÜŞÜRÜCÜ, KONJESTIF KALP YETMEZLIĞI, MENOPOZ SIKAYETLERI, NEFES AÇICI, NÖROLOJIK HASTALIKLAR, PANAX, PANAX GINSENG EKSTRESI, PERIFER, SERTLEŞME SORUNU, SÜREKLI YORGUNLUK

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Deneyimlerinizi Merak ettiklerinizi yazabilirsiniz...